Welkom op de website van het NederLands Bonte Schaap

Wij zijn een vereniging van fokkers / houders van Bonte Schapen, ook bekend als het NederLands Bonte Schaap, afgekort NLBS.

Dit schaap is per 1 augustus 2023 formeel erkend als ras. De oorsprong is een regionaal door veehouders gehouden schaap in het Zuid Hollands - Utrechts veenweide gebied. Dit is grofweg tussen Leiden en Utrecht. 

In juni 2019 is besloten om een individuele dieradministratie op te zetten, primair om de afstamming te kunnen vastleggen en op dierniveau ook de Scrapie status. Per einde 2024 zijn ca 53.000 dieren geregistreerd.

Wij zijn een fokkersvereniging en per eind 2023 wordt ook een stamboek aangehouden. Dit wordt gevoerd door de NSFO. Later volgt meer info hierover.

Om richting te kunnen geven aan de fokkerij hebben wij als vereniging een fokideaal opgesteld. Nu met de komst van een stamboek wordt dat geactualiseerd en waarnodig verder gespecificeerd. Het bestand van de NSFO geregistreerde stamboek dieren wordt periodiek gesynchroniseerd met de afstammingsregistratie van het NLBS. Aldus is één registratie beschikbaar van zowel de dieren die deeluitmaken van het stamboek en van de dieren van de houders die niet deelnemen aan het stamboek. Een toelichting hierover is in de maak. Na gereed staat hier een link daarvoor.

Waar mogelijk en wenselijk nemen wij als vereniging deel aan de overlegstructuren zoals deze er zijn voor de erkende rasverenigingen, zijn als vereniging erkend als fokkerijvereniging met een TSE (Scrapie) programma en lid van het Platform Kleinschalige Schapen en Geitenhouders (Platform KSG). Het KSG is een door de overheid erkende gespekspartner namens de kleinschalige houderij.t NLBS.

Het NederLands Bonte Schaap heeft krap 120 leden met in totaal ca 4000 dieren. (= ca 1 jaar of ouder) Een aantal leden houden ook nog schapen van andere rassen en soms ook geiten. Deze zijn in de tellingen niet meegenomen.

Mocht u nog vragen hebben over de NLBS afstammingsregistratie en de samenhang met de NSFO stamboekregistratie dan kunt u contact opnemen met het NLBS of met de NSFO.